Het verschil tussen emotie en gevoel
Zijn er verschillen tussen emotie en gevoel? Ja, wat mij betreft wel. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe het zit. Als je de twee van elkaar kunt onderscheiden, dan kun je ook makkelijker in de richting van een goed gevoel navigeren.
Er is misschien geen absolute defintie van emotie en gevoel, want taal en begrip werkt voor iedereen anders. Sommigen zullen met het woord ‘gevoel’, ‘emotie’ bedoelen en andersom. Het één ligt wat mij betreft in het verlengde van het ander. Eerst emotie…. en vervolgens gevoel.
Wat is een emotie?
Een emotie is een fysieke sensatie als gevolg van je focus. Het begrip focus of gedachte is eigenlijk hetzelfde. Een voorbeeld: je kijkt naar buiten en ziet zonnig weer. Je emotionele respons is: blijdschap. Of zonnig weer een voorkeur van je is, is persoonlijk. Een ander kan als emotionele respons hebben: teleurstelling.
Als je focust op dat wat je wilt, voel je je goed. Als je focust op de afwezigheid van dat wat je wilt, voel je je niet goed. Als je enigszins focust op de aanwezigheid van dat wat je wilt, voel je je enigszins goed. Emoties kun je weergeven in een schaal van wit naar zwart, met grijstinten. De emotie ‘woede’ voelt een stuk zwaarder dan ’teleurstelling’ of ’twijfel’, maar ze zijn allemaal negatief.
Wat is het gevoel?
Je emotie is een sensatie die optreedt op het moment dat je focust. Als je langer focust, groeit het energetisch momentum. Veel gefocust zijn op zonnig weer, terwijl je daar blij van wordt, resulteert uiteindelijk in een duurzamer goed gevoel in je lijf. Het weer wordt een reden (of excuus) om je goed te voelen.
Je kunt in het hier en nu gefocust zijn op iets dat een positieve emotie oplevert, maar je kunt je nog steeds slecht voelen als je naar je gevoel luistert. Dat heeft te maken met de nasleep van je gevoel in de tijd. Als je een jaar lang negatieve emotie hebt ervaren en dus een negatief gevoel hebt ontwikkeld, dan kom je daar in één dag niet van af.
Emoties leiden tot het gevoel
Je gevoel ligt in het verlengde van je emoties. Waar emoties plaatsvinden in het nu, neem je je gevoel mee vanuit een (recent) verleden. De emoties van gisteren, voel je mogelijk nog vandaag. Het is wat er blijft hangen; een soort gemiddelde van alle recente sensaties.
Hoe verander je je gevoel?
Wat je kunt doen is:
- je vaker richten op dat wat je wél wilt en wél bent (in positieve zin);
- mediteren;
- tijd voor jezelf nemen om op te laden;
- je eigen inspiratie volgen;
- proactief kiezen voor positieve emoties.
Maar het kan dus betekenen dat je een tijdje op twee sporen moet werken. Het ene spoor is de huidige realiteit, die je als het ware zo veel mogelijk loslaat of negeert. Het andere spoor is de richting van de positieve emotie. Waardoor je gevoel – je fysieke lichaam – zich weer naar deze nieuwe focus gaat schikken.
Gevoelens zijn ultiem niet afhankelijk van omstandigheden, maar zo is het vaak wel getraind. De uitdaging is om je gevoel (of in eerste instantie de emotionele respons) onvoorwaardelijk te maken. Dat houdt in dat je je goed voelt als de zon schijnt, maar ook als het regent. En dat is weer een metafoor voor andere onderwerpen in het leven.
Kijk hier voor meer tips om je goed te voelen.
Wil je meer hulp voor inzicht in je gedachten en emoties en hoe het allemaal samenwerkt? Maak dan een afspraak voor een coachingconsult of een vrijblijvende kennismaking. Of kijk hier voor meer info over coaching.